26 Şubat 2015

ETEK YELEK TAKIMI

bir süredir bloğumla çok ilgilenemedim o arada biraz dikişle uğraştımda denilebilir aslında. kızım için bu gün bitirdiğim etek yelek takımını sizlerle paylaşmak istedim.
buarada resimler için sizlerden özür dilerim çok kötü çıktılar maalesef çok deneme yapmama rağmen siyah bir parçayı çekerken hep aynı sorunu yaşıyorum kusuru bakmayın :(((












eteği tam kloş olacak şekilde kestim ve altına 2 kat petek tül koyarak diktim buda onun hafif kabarık olmasını sağladı .
yelekte ise cepken biçiminde ama cepken kadar küçük olmayan bir yelek diktim.
etek ve yelekte ki yamuklukların haricinde içime sinen bir takım oldu. zamanla o hataları da düzelterek yapabilirim umarım. 

23 Şubat 2015

RULO PATATES SALATASI


dün gelen misafirlerim için yaptığım bir salata tarifini vermek istedim. misafirlerimden tam not aldı hatta dilimli halinde resimleyecektim ama maalesef resimleyemeden bitti :(
neyse artık bir sonraki sefere diyelim ve gelelim tarifine....

MALZEMELER
5-6 adet büyük patates
3 havuç
küçük bir kase bezelye
küçük bir kase kornişon turşu
3 yemek kaşığı mayonez
1 kase susuz olacak şekilde yoğurt
1 diş sarımsak
tuz
karabiber
sıvı yağ
süslemek için maydanoz

YAPILIŞI
patatesler iyice yıkanıp haşlanır.patatesler haşlanırken bezelyeler de ayrı bir yerde haşlanır.havuçlar rendelenip çok az sıvı yağda çok az tuzlanıp kavrulur ve soğumaya bırakılır . kornişon turşu doğranır. 1 diş sarımsak ezilip yoğurt ve 2 kaşık mayonezle karıştırılır. haşlanmış patatesler rendelenir tuz ve karabiberle karıştırılır. yağlı kağıt üzerine patatesler konulup dikdörtgen şeklinde düzleştirilir 1 yemek kaşığı mayonezle karıştırılmış havuçlar patateslerin üzerine konulup yayılır bezelyeler ve kornişon turşularda havucun üzerine konulup yağlı kağıt yardımıyla rulo şeklinde sarılır imkanınız varsa geceden yoksa en az 1-2 saat buzdolabında dinlendirilir servis sırasında kağıdı açılıp servis tabağına alınır üzerine hazırlanmış sarımsak ve mayonezli yoğurt dökülür maydanozla süslenir. isteğe bağlı maydanoz yerine yağı kızdırıp toz biber ve ya pulbiber yakıp dökülebilir. AFİYET OLSUN...


gfc den ve g+ dan takiplerinizi bekliyorum........

20 Şubat 2015

PATATES KROKET


merhabalar arkadaşlar
püre için patates haşlamıştım püre için fazla  gelince kalandan ne yapsam diye düşünürken patates kroket yapmaya karar verdim. güzelde oldu et yemeklerinin yanına güzel bir garnitür... gelelim tarifine....

MALZEMELER
3-4 tane büyük patates
1 yumurta
galeta unu
tuz 
karabiber
kızartmak için
sıvı yağ

YAPILIŞI
 patatesleri haşlayıp rendeliyoruz içine tuz karabiber 2 yemek kaşığı galeta unu ve 1 yumurtanın sarısını koyup iyice yoğuruyoruz istediğiniz şekli verip yumurtanın beyazına ardından galeta ununa bulayıp kızgın yağda kızartıyoruz ve sıcak servis yapıyoruz. işte bukadar pratik bir garnitür bence.AFİYET OLSUN........
lezzeti güzel dışı çıtır çıtır içi yumuşacık. isteğe bağlı içine kaşar peyniri ve değişik baharatlar konulabilir bence herşey konuşabilir mesela bezelye ve sosislisini görmüştüm.
ama benim tercihim sade ve kaşar peynirlisi. bence davet sofralarında olabilecek bir tarif. denerseniz eğer size şimdiden kolay gelsin.

19 Şubat 2015

ISPANAKLI YALANCI ÇİĞ BÖREK


merhaba arkadaşlar
bugünde çiğ börekle burdayım kar tatili nedeniyle kızımda evde olunca börek çörek yapmaya başladık :) aslında çiğ börek denilince akla kıymalı olarak geliyor ama biz ıspanaklısını daha çok seviyoruz. genelde ıspanakların yaprak kısımlarından börek yaparım ama busefer yemek yapmak için ayırdığım kök kısımlarını kullandım. daha bir lezzetli oldu doğrusu :) dumanı üzerindeyken nefis oluyor kesinlikle.....

 MALZEMELER
yarım kilo ıspanak 
1 büyük baş soğan
sıvı yağ
tuz
baharat hiç kullanmadım çünkü ıspanağın lezzetini alıyor siz isterseniz kullanabilirsiniz
hamuru için
1 kilo un
1 tatlı kaşığı tuz
su (göz kararı)
kızartmak için
sıvı yağ

YAPILIŞI
ilk önce ıspanakları ayıklayıp iyice yıkıyoruz benim gibi kök kısımlarını kullanacaksanız saplı kısımlarını ince doğramakta fayda var. daha sonra soğanları küçük küçük doğrayıp kızmış yağda kavuruyoruz daha sonra ıspanakları ekliyoruz ve kavurmaya devam ediyoruz kavurma esnasınıda ateş harlı olmalı ki ıspanak suyunu salmadan kavrulsun lezzeti içinde kalsın. kavrulduktan sonra tuzunu ekliyoruz ve altını kapatıp soğumaya bırakıyoruz. diğer tarafta undan açmak için bir miktar ayırıp kalanından sert bir hamur yapıyoruz. bezelere ayırıp pasta tabağı büyüklüğünde açıyoruz içine ıspanaktan koyup D şeklinde kapatıyoruz. kenarlarını ben çatalla bastırıp kapattım ama siz daha düzgün olsun derseniz çay tabağıylada kesebilirsiniz. çok hafif unlanmış bir tepsiye üst üste gelmeyecek şekilde diziyoruz bütün hamurlar bittikten sonra kızartmaya geçiyoruz. çok çabuk kızardıkları için ben hepsini yaptıktan sonra kızartıyorum. kızarttığımız börekleri havlu kağıt üzerine alarak fazla yağını aldırıyoruz ve sıcak sıcak yanında çay yada ayran eşliğinde keyfini çıkartarak yiyoruz :) AFİYET OLSUN.....

18 Şubat 2015

MİS KOKULU PORTAKALLI KEK

merhaba blog arkadaşlarım bugünde bir kek tarifiyle burdayım. normalde sade keki hiç sevmem evdede kakaom kalmadığı için neli yapsam diye buzdolabını karıştırırken buzluk kısmında limonata için ayırdığım portakalları gördüm ve portakallı yapmaya karar verdim. donmuş olan portakalı salındıracak vaktim yoktu bende kek hamurunun içine ve birazda üzerine yarısını  rendeledim ama keşke tamamını rendelesydim diyorum. çünkü sonuç müthiş oldu. gelelim tarifine....



MALZEMELER
3 yumurta
yarım su bardağı sıvı yağ
bir su bardağına yakın süt
1,5 su bardağı şeker
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
1 portakal (donmuş olacak)
2-3 su bardağı kadar un (ben göz kararı kullanıyorum ama koyu boza kıvamında olacak)

 YAPILIŞI
şeker ve yumurta iyice çırpılır üzerine süt ve sıvı yağ ilave edilir çırpılmaya devam edilir. vanilya kabartma tozu biraz un konulur üzerine portakal rendelenir (buzluyken kabuğu ve içi ayrılmadan  çok güzel rendeleniyor) karıştırılır koyu boza kıvamına gelince yağlanmış fırın tepsisine konulup önceden ısıtılmış 200 derece fırında pişirilir (kabardıktan sonra 180 derece düşürülüp içinin iyice pişmesi sağlanır). porkallı kek yaparken genelde suyunu kullanırdım ama bu şekilde yapınca hem pratik oldu hemde daha lezzetli . sizlerede tavsiye ederim. AFİYET OLSUN.....




16 Şubat 2015

KIZIM İÇİN DİKTİĞİM TUNİK


bir süredir hep yemek tarifleri koyduğumu fark ettim. bugünde biraz dikiş dedim
dün kızım için bitirdiğim tuniği koymak istedim. bugünde yeni dikişlere başlayacağım inşallah.... bakalım bu sefer nasıl bir şeyler  çıkacak ortaya :)




 yaka kol uçlarına fisto diktim. etek ucunu yuvarlak ve arkasını biraz daha uzun olarak kestim ve  etek ucunda fisto geçtim fistonun uçlarını kenarlarda biraz uzun bıraktım ve kurdele yaptım. nasıl olmuş sizce eskiye nazaran dikişte biraz düzelmeler var sanırım :)









maalesef ülkemizde yaşanan bu sorunun önüne geçilemiyor lütfen kadınlar olarak birleşip şiddete hayır diyelim.......

15 Şubat 2015

5 DAKİKADA TATLI


evet yanlış duymadınız 5 dakikada enfes bir tatlı.
 aslında kullanılan malzemeler hazır ama aniden gelen misafirleriniz için pratik ve şık bir sunum bence. canınız tatlı çektiğinde evde hazırda varsa yapıp yiyebilirsiniz . ben öyle yapıyorum doğrusu :)
tartolet seviyorsanız deneyin bence....
gelelim yapılışına....


MALZEMELER
1 kutu sinangil marka pişmiş tartolet
1 bardak süt
istenilen meyve (ben muz kivi mandalina kullandım)
tart jölesi (meyveler kararmasın diye)

YAPILIŞI
 tartolet paketinin içinden çıkan krema 1 bardak sütle iyice çırpılır. tartolet tabanlarına paylaştırılır. istenilen meyve ile süslenip tart jölesi üzerlerine dökülür. eğer çok jöleli sevmiyorsanız sadece kararan meyveleri jölenin içine batırıp o şekilde tartoletlerin üzerine yerleştirebilirsiniz. AFİYET OLSUN....




13 Şubat 2015

MUHALLEBİLİ KEMALPAŞA TATLISI


bugün ilk defa denediğim bir tatlıyı sizinle de paylaşmak istedim. 
muhallebili kemalpaşa tatlısı misafir menülerinizde yer alabilecek bir tatlı. yalancı ekmek kadayıfınıda anımsatmıyor değil hani sizlerde denerseniz yorumlarınızı beklerim gelelim tarifine

MALZEMELER
1 paket kemalpaşa tatlısı
üzerinde yazan ölçüye göre su ve şeker (her pakette değişik ölçüler var)
muhallebisi için
4 su bardağı süt
4 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı nişasta
6 yemek kaşığı şeker
1 paket vanilya
isteğe bağlı muhallebisini soğutup krem şanti ilede çırpılabilir (ben kullanmadım)
süslemek için
hindistan cevizi

YAPILIŞI
 kemalpaşa tatlısı ölçüsüne göre hazırlayıp pişirelim tepsiye dizelim. tatlı soğurken muhallebisini hazırlayalım bütün malzemeleri derin bir tencereye alıp iyice çırpalım ve altını yakıp pişirelim muhalebi kıvamına gelince altını kapatıp mikserle iyice çırpalım ve soğumadan tatlının üzerine dökelim. süslemek için hindistan cevizini yağsız tavada kavuralım ve tatlımızı süsleyelim. hindistan cevizini kavrulmuş sevmiyorsanız kavurmadan da kullanabilirsiniz. isteğinize bağlı değişik süslemelerde yapabilirsiniz. AFİYET OLSUN.....





11 Şubat 2015

DANTEL TEPSİ ÖRTÜSÜ

geçen sene ördüğüm tepsi örtüsünden bu sene bir tane daha yapmaya karar verdim ve başladım gerçi o henüz bitmedi ama bu azimle gidersem eğer 1 haftaya kalmaz biter gibi geliyor :)





yapmak isteyenler için orta kısmı 10 zinciri yuvarlak yapıp yuvarlağın içine 30 direk yaparak başlanıyor diğerleri örnekteki gibi ilerliyor....




                                       

10 Şubat 2015

BİYE DİKİM DENEMELERİ 1 :)

nedendir bilmiyorum ama ben biyeyi çok düzgün dikemiyorum.mutlaka kaymalar oluyor dikişi düzgün olmuyor.iğneleyerek denedim, teğelleyerek denedim, mandalla tutturarak denedim  ama çokta başarılı olduğum söylenemezdi en son bir kez daha dikmeyi denedim sanki bu sefer daha düzgün oldu gibi :)
buarada nilgün hanıma da resimli anlatımı için gerçekten çok teşekkür ederim üşenmeyip tek tek resimleyerek anlattı.
nasıl olmuş nilgün hanım ?
ben bu işi öğreneceğim sanırım :)


9 Şubat 2015

TAVA BÖREĞİ

yeni haftadan herkese merhabalar....
bugün pratik bir börek tarifiyle karşınızdayım. ani gelen misafirler için çok kolay bir börek çay demlenene kadar pişmiş bile oluyor :)
canım börek istediğinde evdede yufkam varsa hemen yapıyorum sizlerede tavsiye ederim.






MALZEMELER
4 yufka
1 su bardağı yoğurt
2 yumurta
yarım çay bardağından biraz fazla sıvı yağ
beyaz peynir (içini istediğiniz içle yapabilirsiniz)
maydanoz (ben kullanmadım)

YAPILIŞI
yapışmaz orta boy bir tavayı çok az yağlıyoruz. derin bir kapta yumurta yoğurt sıvı yağı iyice karıştırıyoruz daha sonra peynir maydanoz karışımını hazırlayıp böreği döşemeye başlıyoruz. 1 yufkayı tavaya serip yufkanın fazla kısmını mutlaka kenarlardan sarkıtıyoruz (üstünü onunla kapatacağız) 2. yufkanın yarısı parçalayarak diğer yufkanın üzerine koyup sosumuzdan döküyoruz bu şekilde yufkaların yarısına gelene kadar biraz yufka biraz sos şeklinde ilerliyoruz yarısına geldiğimizde peynirli harcımızı her yerine gelecek şekilde yayıyoruz diğer yufkalarıda aynı şekilde soslayarak bitiriyoruz bir tek en üstüne sos dökmüyoruz kenarda kalan yufkaları böreğimizin üzerine kapatıp üzerinide çok az yağla yağlıyoruz. kısık ateşte pişmeye koyuyoruz ilk etapta (5 dakika kadar) ağzı kapalı olarak pişiriyoruz çızırtılar gelmeye başladığında (yaklaşık 10 dakika sonra) alt üst edip diğer tarafınıda pişiriyoruz eğer çevrilen kısmı istenilen kıvamda pişmemişse biraz daha pişirebilirsiniz. daha sonra sıcak olarak servis yapıyoruz...AFİYET OLSUN.....
ben bu böreği iki yufkadan bile yapıyorum en küçük teflon tavamda yapıyorum çokta güzel oluyor.
birde içinde eğer çiğ ıspanak kullanacaksanız mutlaka suyunu iyice sıkıp kullanmak gerek ve kenarlara çok getirmemek gerekiyor yoksa çevirme esnasında dağılabiliyor.yapacak olanlara şimdiden kolay gelsin.



GÜZEL BİR HAFTA GEÇİRMENİZ DİLEĞİYLE.....   :)

7 Şubat 2015

FİKİRLERİNİZİ BEKLİYORUM.....


bir kaç gündür havanın güzelliğinden kendimi temizliğe vurdum iyide oldu doğrusu dünde bizim buranın semt pazarı vardı çok olmasa da bir kaç tezgahta kumaş satılıyor bende beğendiğim zamanlarda alıyorum ve bir şeyler dikmeye çalışıyorum dünde bir kaç parça kumaş aldım yine gerçi bir süredir el işi yapamasam da yinede kumaş görünce dayanamıyorum bugünde sizlerle paylaşmak istedim sizlerden fikirlerinizi bekliyorum .... çok fazla burda kitabım olmadığı için fikirlerinizi resim olarak atabilirseniz çok sevinirim....



  pembe ve beyaz olan kumaş scuba denilen dalgıç kumaş ikiside çift en 3,5 metre civarındalarbu kumaşarın tanesini 5 tlden aldım. bu kumaşlardan tam ne yapacağıma karar veremedim doğrusu pembesiyle kızıma elbise düşünüyorum ama model veya farklı fikirleriniz varsa yardım ederseniz sevinirim :))) 




aşağıdaki yeşil delikli olan kumaş ise 2 metre civarında ama ortasında bir kaç yerinde defosu var ondan bu kumaşı 2 tlden aldım. badilerin üzerine giymek için bir şeyler yaparım diye düşünüyorum nedersiniz?



6 Şubat 2015

İÇLİ KÖFTE


merhaba blog arkadaşlarım bugünde yeni bir tarifle karşınızdayım...
içli köfte benim çok sevdiğim bir yemektir yapımı her ne kadar zor gibi gözükse de benim için sadece yoğurma kısmı biraz zahmetli :) gelelim tarifine

MALZEMELER
dışı için
1.5 su bardağı ince bulgur (esmer olmasını öneririm)
1 çay bardağı irmik
1 tatlı kaşığı toz biber
1 tatlı kaşığı salça
1 su bardağından bir parmak eksik un
1 çay kaşığı tuz
1 su bardağı soğuk su (bulguru ıslatmak için) (sıcak su kullanılmayacak)
içi için
2 yemek kaşığı sıvı yağ
300 gram kıyma
3 baş soğan
yarım tatlı kaşığı salça
yarım demet maydanoz
1 çay bardağı ceviz
tuz,karabiber,pul biber (hepsinden birer çay kaşığı)
kızartmak için
sıvı yağ

YAPILIŞI
soğanlar küçük küçük doğranıp sıvı yağda kavrulur üzerine kıyma eklenip iyice kavrulur salçası baharatları konulur bir miktar daha kavrulduktan sonra ceviz içi eklenir ve altı kapatılır ince doğranmış maydanoz eklenip karıştırılır soğumaya bırakılır.  hamurunun yapılışına gelince bulgur soğuk suyla ıslatılır suyunu tamamen çektiğinde irmiği salçası ve baharatları ilave edilip yoğrulmaya başlanır hamur kurudukça eller ıslatılarak hamur nemlendirilir (çok koymayın yoksa biranda sulanıyor) 15 dakika kadar yoğrulduktan sonra unu ilave edilir yoğrulmaya devam edilir  hafif ele yapışan ama macun kıvamında bir hamur olması gerekiyor. bunu anlamak için bir parça hamurdan alıp çok az düzleştirilip hafifçe çekiştirin bir anda kopma olmuyorsa olmuş demektir. buarada eller iyice yıkanıp şekil verilmeye başlanır (ele daha az yapışıyor) daha sonra içli köfte şeklini vermeyi biliyorsanız ne güzel ama bilmiyorsanız 2 yağlı kağıt arasına ceviz büyüklüğünde hamurdan koyup merdane ile inceltin içini koyup ikiye katlayın ve açık kısmını iyice yapıştırın diğer hamurlar bitene kadar aynı şekilde yapın ve kızgın yağda nar gibi olana kadar kızartın.limon ve maydanozla servis edebilirsiniz. AFİYET OLSUN......

ben normalde içli köfte şeklinde yapıyorum ama bu sefer yağlı kağıt arasında denemek istedim bu şekilde de çok pratik oldu tavsiye edebilirim. ayrıca yaptığınız köfteleri üst üste gelmeyecek şekilde buzdolabı poşetine dizip derin dondurucuda saklayabilirsiniz ve istediğiniz zaman çıkartıp kızartabilirsiniz.ben genelde iki ölçü hamur tutup dondurucumda saklıyorum ani bir misafir geldiğinde çok pratik oluyor.




4 Şubat 2015

DERİ ÇOCUK ETEĞİ VE YEŞİL PENYE HIRKA

merhabalar arkadaşlar 
kızım için diktiğim deri etek ve kendime diktiğim yeşil hırkayı bir süredir eklemek istiyordum ama bir türlü fırsat bulamadım doğrusu. bu gün hazır fırsatını bulmuşken ekleyeyim dedim. resimlerimin kötülüğünden dolayı özür dilerim hiç biri istediğim gibi çıkmadı doğrusu :((
neyse gelelim resimlere....

kızımın eteğinde deri kumaşı hafif kiloş olacak şekilde kesip iki kenarını diktim. belineyse kalın bel lastiklerinden diktim. etek ucunu dikişsiz bıraktım. pratik bir etek oldu.gerçi resimlerde kızımın duruşundan dolayı etek biraz yamuk gözüküyor :) 




yeşil hırkaysa çelik penyeden diktim yaka ve kol çevresini tül fistoyla tamamladım fena olmadı doğrusu.... :)


buarada Nilgün Hanım benim için paylaştığı biye dikimi içinde buradan teşekkür etmek istiyorum. en kısa zamanda bende deneyip sizlerle paylaşacağım.

1 Şubat 2015

ŞEKERLİ PATLAMIŞ MISIR





evet yanlış duymadınız şekerli patlamış mısırı bende geçenlerde ilk defa duydum. doğrusu ilkten denemeye cesaret edemedim ama sonunda çok az miktarla denemeye karar verdim sonuç çocuklar ve benim için müthiş oldu. ben mısırın normalde her türlüsünü severim ama şekerli olarak hiç denememiştim. kızım ve oğlum çok sevdiler özellikle şeker karamel olup mısırların üzerine yapıştığı için çıtır çıtır mısırlar oldular. biz beğendik sizde mısır seviyorsanız deneyip deneyimlerinizi benimle paylaşırsanız çok sevinirim. 

MALZEMELER
1 çay bardağı patlatmalık mısır (cin mısır)
2 yemek kaşığı sıvıyağ
2 yemek kaşığı su
3 yemek kaşığı toz şeker

YAPILIŞI
bütün malzemeleri yayvan bir tencereye alıp iyice karıştırın. ocağın altını açıp kısık ateşte ara ara karıştırarak şekerli suyun kaynaması beklenir kaynamaya başladığında kapağı çok az aralık bir şekilde kapatılır ve mısırların patlaması beklenir. mısırların patlama sesi kesildiğinde mutlaka altı kapatılmalıdır yoksa yanabilirler. böyle durumda acı oluyorlar. ve tencerede bekletilmeden tabaklara bölüştürülmelidir. çıtır çıtır mısırlarınız hazır. ŞİMDİDEN AFİYET OLSUN...